“GRAN PRI SUSRETA” dodijeljen predstavi “ORESTIJA” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 19.10. do 27.10.2023. godine, stručni žiri u sastavu: Vlado Kerošević, glumac i profesor Akademije dramskih umjetnosti u mirovini; Vida Ognjenović, redateljica i književnica i Zijah Sokolović, glumac, redatelj i pedagog odlučio je da se Nagrada za najbolju predstavu u cjelini Statua „Gran pri Susreta“ dodjeljuje predstavi: „Orestija“, autor Eshil, redatelja Slobodana Unkovskog, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Žiri je odlučio da se Nagrada za najbolji dramski tekst dodijeli Ivoru Martiniću za dramski tekst „Moj sin samo malo sporije hoda“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, dok je Nagradu za najbolju režiju dobio je Slobodan Unkovski za predstavu „Orestija“, autor: Eshil, produkcija Narodno pozorište Sarajevo i Internacionalni teatarski festival MESS.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobile su Snežana Bogićević za ulogu Majke u predstavi „Moj sin samo malo sporije Hoda“, autora Ivora Martinića, redatelja Ivana Plazibata, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Linda Begonja za ulogu Vide u predstavi „Ožalošćena porodica“, autora Branislava Nušića, redatelj: Ivana Plazibata u produkciji Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh Zagreb.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je: Ozren Grabarić za ulogu Mefista u predstavi (Pra)Faust, autor: Johan Volfgan Gete, redatelj: Boris Liješević, produkcija Beogradsko dramsko pozorište.

Nagradu za scenografiju dobila je: Adisa Vatreš Selimović za predstavu „Orestija“, autor Eshil, redatelj: Slobodan Unkovski produkcija: Narodno pozorište Sarajevo i Internacionalni teatarski festival MESS.

Nagradu za kostimografiju dobile su: Vanja Ciraj i Irma Saje za predstavu „Orestija“, autor Eshil, redatelj: Slobodan Unkovski produkcija: Narodno pozorište Sarajevo i Internacionalni teatarski festival MESS.

Nagradu za muziku dobili su: Tamara Obrovac za predstavu „Ožalošćena porodica“, autor: Branislav Nušić, redatelj: Ivan Plazibat, produkcija Gradsko satiričko kazalište Kerempuh Zagreb i Husein Oručević za predstavu „Tri dana ili Uspon i pad gospodina B.“, autor: Roman Sikora, redateljica: Tanja Miletić – Oručević, produkcija Bosansko narodno pozorište Zenica.

Nagradu za najboljeg mladog glumca dobio je: Roko Sikavica za ulogu Luke u predstavi „55 Kvadrata“, autorica: Ivana Vuković, redatelj: Ivan Plazibat, produkcija: Hrvatsko narodno kazalište Split.

Dobitnice Nagrade za najbolju mladu glumicu jednoglasno su dobile Iva Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi (Pra)faust u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta i Ana Marija Veselčić za ulogu Lene u predstavi „55 Kvadrata“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Za najbolju sporednu ulogu žiri je jednoglasno nagradu dodijelio Maji Izetbegović za ulogu Atene u predstavi „Orestija“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalni teatarski festival MESS.

Podsjećamo, večeras će u Domu kulture u 19:30h u čast pobjednika biti izvedena predstava Goya – praizvedba, autora Miroslava Krleže, koju je režirao i u kojoj glumi Zijah Sokolović.

Nakon toga, u 20:45h bit će održana i svečana dodjela nagrada Internacionalnih teatarskih susreta koje će nagrađenima uručiti gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić.

Foto: Dejan Đurković