Izvještaj selektora 36. Susreta

Susreti pozorišta/kazališta u Brčkom osnovani su prije 46 godine kao susreti, koji promoviraju bosanskohercegovačkog dramskog pisca. Njihova misija je obogaćivanje dramske literarne baštine, poticanje dramskih pisaca na stvaranje novih, kvalitetnih dramskih djela, ali i obveza i odgovornost javnih ustanova u oblasti teatarske umjetnosti, profesionalnih, alternativnih teatarskih organizacija i udruženja, za proizvođenje i vrednovanje novih dramskih tekstova, kao i novo čitanje, aktualiziranje i revaloriziranje postojeće dramske baštine u procesu festivalskog dramskog, teatarskog nadmetanja, okrunjenog nagradama stručnog žirija i žirija publike u okviru ovakvog jednog regionalnog teatarskog festivala.

U nastojanju da ispunim osnovnu misiju Susreta, nakon sagledavanja kompletne ponude prijavljenih predstava, ustanovio sam da su dominantna tri tipa predstava-projekata, koje imaju zajedničko ishodište: predstave-projekti iz BiH, rađene po već izvođenim ili ekraniziranim dramskim tekstovima, pisanim na jednom od tri jezika naroda koji žive u BiH, praizvedbe novih dramskih tekstova domaćih, bosanskohercegovačkih dramskih autora, pisane na jednom od tri jezika naroda, koji žive u BiH, te predstave-projekti iz regiona, rađene po novim, već izvođenim ili ekraniziranim dramskim tekstovima, pisanim na jednom od tri jezika naroda koji žive u BiH.

Selektor Vlado Kerošević

Na ovoj specifičnosti ponude, prijavljenih predstava za ovogodišnje Susrete, napravio sam preferencijalni kriterij za odabir, uz uvjet da odabrani projekti, u svim izvedbama, imaju kvalitetu dramskog teksta, kao kreativno polazište, na kojem je nastala estetski utemeljena, definirana, precizno redateljski koncipirana i igrana teatarska predstava.

Nakon prijavljenih i odgledanih 17 teatarskih predstava, ustanovio sam da su teatri, čije su predstave ušle u natjecateljski program Susreta, u kreiranju repertoarske politike, odabrali dramske tekstove, redatelje, redateljske poetike i ideje za predstave, koje konotiraju s vremenom u kojem živimo, otvarajući dijalog s publikom u okviru teme „Zatočeni u prošlosti“, a koja se nametnula kao moto 36. Susreta.

Na temelju izloženog predlažem slijedeće predstave u natjecateljski program 36. Susreta pozorišta/kazališta Brčko-Distrikt, BiH 2019: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, autor: Ivo Brešan, režija: Nikola Pejaković, produkcija: Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, Majka ili sve lutke idu u raj, autorica: Nedžma Čizmo, režija: Dubravka Zrnčić Kulenović, produkcija: Sarajevski ratni teatar Sartr, Pijana noć 1918, autori: Miroslav Krleža, Ivo i Tena Štivičić, režija Gradimir Gojer, produkcija: Narodno pozorište Tuzla, Pink Moon, autor: Dario Bevanda, režija: Saša Peševski, produkcija: Bosansko narodno pozorište Zenica, Kiklop, autor: Ranko Marinković, režija: Saša Anočić, produkcija: Gradsko dramsko kazalište “Gavella”, Zagreb, Kozozid autorica i redateljica: Vida Ognjenović, produkcija: Gradsko pozorište Podgorica, Sjećaš li se Doli Bel, autor: Abdulah Sidran, režija: Kokan Mladenović, produkcija: Kamerni teatar 55 Sarajevo i Petrijin venac, autor: Dragoslav Mihailović, režija: Boban Skerlić, produkcija: Atelje 212, Beograd.

Predlažem da se predstava Cabaret „Preko veze”, autor i režija: Ivan Leo Lemo, ko-produkcija: Satiričko kazalište Kerempuh i Kazalište Moruzgva, Zagreb, izvede na završnoj večeri 36. Susreta, u čast nagrađenih.

Na kraju, zahvaljujem upravama pozorišta/kazališta, koje su prijavile svoje predstave za regionalne, 36-te Susrete pozorišta/kazališta Brčko-Distrikt, BiH 2019, na izuzetno dobroj i profesio-nalnoj suradnji i razumijevanju u procesu prijavljivanja, organiziranja i selektiranja predstava.

36. Susreti pozorišta/kazališta Brčko-Distrikt, BiH 2019.

Selektor: Vlado Kerošević, glumac i profesor Akademije dramskih umjetnosti

Univerziteta u Tuzli