Publika je bila jako zadovoljna ovogodišnjim izborom predstava

Rubina Sarajlić, umjetnička direktorica Internacionalnog teatarskog festivala u Brčkom


Posljednje takmičarske noći razgovarali smo sa Rubinom Sarajlić, umjetničkim direktorom ITS-a  u Brčkom, te rezimirali festivalske impresije nakon odgledanih osam predstava koliko ih je ove godine bilo u takmičarskom dijelu festivala teatra u našem gradu.

Šta možemo kazati o festivalu, kakve su bile predstave, jeste li zadovoljni selektovanim odabirom predstava za zvanični repertoar? 

Što se tiče selekcije, mislim da je prije svega naša publika jako zadovoljna ovogodišnjim izborom. Zaista smo imali priliku gledati predivne predstave u izvođenju naših teatara kako iz Bosne, tako i iz regiona.

Večerašnja predstava „Radovan Treći“ je na neki način evo zaokružila ovogodišnji festival. Sada ostaje samo da naš tročlani stručni žiri donese odluke i da napokon saznamo i ko su ovogodišnji pobjednici, odnosno ko su ovogodišnji nagrađeni akteri ovog festivala.

Kao glumica, možete li kazati da Brčko ima jedan od regionalno boljih festivala? 

Naravno, i to ne je samo ovaj put, dakle ja to slobodno mogu reći da unatrag možda nekih 10-15 godina zaista možemo parirati velikim festivalskim imenima, kako u Bosni, tako i izvan granica BiH.

Da li je publika u Brčkom zrela da ima svoje pozorište? Pomalo i sentimentalno pitanje. 

Ja vjerujem da jeste i ja zadnjih 15-16 godina zapravo radim u organizaciji festivala i svake godine mogu reći da vidimo nekako ista lica, i s druge strane ono s čime sam jako ponosna to je da sve veći broj mladih ljudi posjećuje teatar i naš festival što znači da je ovo više nego dovoljan pokazatelj da Brčko ima jako dobre i čvrste temelje za profesionalni teatar u našem gradu.

Piše: Kristian Bilić