„GRAN PRI SUSRETA“ DODIJELJEN JE PREDSTAVI „ŠKRTAC“ U PRODUKCIJI SATIRIČKOG KAZALIŠTA KEREMPUH IZ ZAGREBA

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 20.10. do 28.10.2022. godine, stručni žiri u sastavu: Željko Mitrović, glumac; Emina Muftić, glumica; Dragan Despot, glumac odlučio je da se Nagrada za najbolji dramski tekst –  Statua „Zlatno pero“ jednoglasno i ravnopravno dodjeli Tijani Grumić za predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinska prestonica Europe OPENS, Novi Sad za vješto napisano biografsku dramu o velikoj muzičkoj legendi, te Tomislavu Zajecu za dramatizaciju predstave „Škrtac“ u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh Zagreb, koji majstorski nadograđuje klasične Molijerove likove koji postaju još prepoznatljiviji i ogoljeniji.

Žiri je, također jednoglasno, odlučio da Nagrada za najbolju režiju, diploma, pripadne Sonji Petrović za predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinska prestonica Europe OPENS, Novi Sad, jer nas nadahnuto vodi kroz životni i muzički put velike zvijezde preko lepeze žanrova, balansirajući od farse, groteske, intimne i tragične drame do rock koncerta koji je i klimaks predstave.

Nagrada za najbolju žensku ulogu, diploma  jednoglasno dodjeljuje se ravnopravno Bojani Milanović i Sonji Isailović  za ulogu Dženis Džopin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinska prestonica Europe OPENS Novi Sad, jer su u predivnoj partnerskoj igri, nježno i vješto  ispreplele glumačke i muzičke energije.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, diploma, dodijeljena je jednoglasno Hrvoju Kečkešu za ulogu Harpagona u predstavi Škrtac u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. Kečkeš je noseći čitavu predstavu na svojim leđima, doveo svoju ulogu do savršene grotesknosti.

Nagrada za scenografiju, diploma, dodijeljena je jednoglasno Željku Piškoriću za predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinska prestonica Europe OPENS Novi Sad, jer je  minimalističkim sredstvima kreirao funkcionalnu scenografiju, savršeno služeći razigranoj glumačkoj igri na sceni.

Nagrada za kostimografiju, diploma, dodijeljena je jednoglasno Barbari Bourek za predstavu „Škrtac“ u produkciji  Satiričkog kazališta Kerempuh, za maštovito i efektno osuvremenjivanje stilskog kostima.

Nagrada za muziku, diploma, dodijeljena je jednoglasno Mirzi Rahmanoviću (Indigu) za predstavu „Kuća“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, jer svepristunom glazbenom podlogom prati i oslikava unutrašnja stanja i raspoloženja likova na sceni.

Nagrada za najboljeg mladog glumca, diploma, dodijeljena je jednoglasno Blažu Popovskom za ulogu Vladana u predstavi „Jugoslavija, moja otadžbina“ u produkciji Pozorišta Prijedor, Gledališča Koper Teatro Capodistria i Fondacija Friedrich Ebert Stiftung, za svedenu i minimalističku igru sa puno unutrašnjeg naboja koja izražava osjetljivost i ranjivost lika.

Nagrada za najbolju mladu glumicu, diploma,  dodijeljena je jednoglasno Darji Rizovoj za ulogu Maše u predstavi „Neće biti smaka svijeta“ u produkciji: Sarajevskog ratnog teatra i Peripetije Production, za energični  i temperamentni glumački izraz kojim dočarava ljubav, patnju i bijes nastojeći sastaviti urušene dijelove svoje obitelji.

Nagrada za najbolju sporednu ulogu (glumac ili glumica), diploma, dodijeljena je jednoglasno Saši Handžiću za uloge Oca u predstavi „Neće biti smaka svijeta“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra i ulogu Vanje u predstavi „Kuća“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Peripetije Production jer je igrajući dvije uloge u dvije predstave, vješto koristeći različita glumačka sredstva, odigrao i iznijansirao kompleksne likove.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini Statua „Gran pri Susreta“ dodijeljena je predstavi „Škrtac“ u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh, za svevremensku tematiku koja aktualizira našu svakidašnjicu u razigranoj glumačkoj igri čitavog ansambla.

Piše: Sanita Jerković Ibrahimović

Foto: Dejan Đurković