Пратећи програм: Часопис Сусрети – драгоцјен кофер раскошног и разноврсног садржаја

У оквиру ПРАТЕЋЕГ ПРОГРАМА Сусрета позоришта/pozorišta/kazališta Брчко дистрикта Б и Х синоћ (25. XI) одржана је значајна промоција још значајнијег Часописа за позориште, књижевност и културу „Сусрети”. На добро посећеној промоцији и у присуству гостију, публике а и аутора приложених текстова у часопису, изношене су оцене, импресије и вредносни судови о овој значајној публикацији. Најновији број часописа „Сурети” који излази четврту годину заредом, представили су чланови редакције Предраг Нешовић, театролог и преводилац и проф. др Срђан Вукадиновић, театролог, и мр. сц. Жарко Миленић, филолог, писац и преводилац.

Часопис „Сусрети” број 2. управо је изашао из штампе у задржаном континуитету. Представљамо га уз Сусрете позоришта/pozorišta/kazališta и то је традиција, јер је сам назив часописа СУСРЕТИ везан за ову манифестацију. Часопис спада у оне обимне са својим садржајем, тематима и рубрикама као и до сада, и то ми је драго. У наслову пише часопис за позориште, књижевност и културу; дакле на првом месту позориште и театар/kazalište и овај пут доминантно главне рубрике које су посвећене театру. То су рубрике које су посвећене  и везане за театар, есеји, теорија и, наравно, драме.

Покретање нових часописа данас се, углавном, доживљава као неизвесна авантура која је осуђена на неуспех. Због недостатка финансијских, логистичких и инфраструктурних средстава за квалитетан и обухватан рад, стање у КРЕИРАЊУ једног часописа  подједнако је тешко као и само стваралаштв. Ипак, верујући у идеју да се решења налазе најчешће тамо где су и сами проблеми, покренут пре две године часопис „Сусрети” траје и доприноси унапређењу укупне позоришне, књижевне и културно–уметничке стварности.

Свако доба има своју уметност а свака уметност (имала је) свој часопис. Часописи су од непорециве важности за уметност, нарочито ону уметност која сведочи о сензибилитету који се тек рађа, програму који настаје, духу времена који је ту, овде и сада. У часописима су се формирала и изражавала естетичка начела, развијале полемике, представљала нова књижевна и ликовна дела, критике, рецензије, запажања, успостављао критеријум.

Овај број часописа тематски је мало више посвећен позоришној уметности будући да се континуитет постојања везује за Сусрете позоришта/kazališta. Наравно, није то само часопис за позориште, постојала је једна бојазан да ће то бити искључиво позоришни чесопис, али није. То је часопис и за књижевност, и за културу. Година излажења четврта, 454 страница са много разних, али и квалитетних рубрика. Морам овде поменути: драма, театар, проза, есеји, поезија, афоризми, Брчко – ствараоци из Брчког. Такође, један блок на више страница – прикази. Прикази разних дела, разних аутора, сем аутора из Брчког, а имали смо и приказе других аутора. Заиста је ово импозантан часопис који се појавио, пре четири године, а он је наставио традицију већ једног претходног часописа, што значи да је редакција наставила истим темпом, истим еланом и истим квалитетом. Часопис излази редовно, што значи да он излази четири пута годишње.

У мноштву свега тога, кроз већ поменута ова поглавља часописа „Сусрети” уочљив је овде веома разноврстан приступ, како у тематици тако и у садржајно родовским одређењима. Сагледавајући одређене теме кроз различите аспекте, уочљив је интердисциплинарни, али и регионални, чак и интерегионални карактер овог часописа. Ред је бар да знамо шта наши суседи који деле исти занат, исту муку и исту љубав и страст раде. Једино на тај начин можемо да од нашег „пустог полуострва” направимо потконтинент.

На тај начин овај часопис служи као свјеврсни преглед и као својеврсна литература онога што се дешава у сфери театра, књижевности и многих других културних и уметничких садржаја и догађаја. Часопис „Сусрети” представља широку садржајну пслету коју осим оригиналних радова чине и прегледни чланци о модерним токовима у областима које третира  на својим страницама. Чак и оне теме које имају известан историјски карактер у часопису су представљене на један нови начин, исчитане су сасвим другачије него што би то био случај да се пратила само одређена историјска фактографија и чињенице онако како су оне показане. Вредносне норме у театру, у драми, у књижевности и свеопште у култури стално су присутне у овом часопису из броја у број. Због тога су текстови који се објављују увек живи, актуелни и интригантни, а кључни фокус је на квалитету објављених садржаја на чему сигурно теба истрајати. Заправо, то је нека водиља редакције часописа која је, интернационална из целокупног јужнословенског простора. У сваком случају та бројна редакција са заиста репезентативним ауторима, пре свега у драмском писању и у драмском стварању, даје једну наду да овај часопис може још боље, може још више, и да се тај квалитативни ниво никако не сме запоставити зарад неког другог интереса – који би га у сваком урушио.

Драме заузимају пуно простора, али наш часопис  је обиман и може да објави у једном броју и више од једног драмског. Ту су рубрике као и до сада – поезија, проза, есеји, прикази и што бих истакао да је од значаја, а то је рубрика посвећена ауторима из Брчког. То су аутори који су врло активни, везани за Књижевни клуб, а неки и тематски пишу о Брчком.

Часописом руководи Редакција на челу са главним и одговорним уердником Јаковом Амиџићем а најважнију улогу у стратешком промишљању и усмеравању рада има Уредник Жарко Миленић и Редакција часописа у којој се налазе компетентни представници домаће и иностране уметничке заједнице. Посебно истичемо амбицију усмерену ка остваривању већег степена интеракције између часописа и заинтересоване јавности. Проверена чињеница је да Редакција, самим тим и „Сусрети”, у свом исходишту имају импликације на свет стваралаштва. Охрабриваће и подстицати све појединце који у нама виде достојне партнере, или могућности да сарађујемо, да нам се јаве. Отворени за сарадњу која доприноси остваривању заједничких циљева а тиме и креативном стваралаштву које нам је у овом времену веома потребно. Верујући да се напредак укупног стваралаштва темељи, између осталог, и на иновацијама и учењу, наш допринос уграђујемо управо у те вредности. Уређивачка концепција „Сусрета” фокусирана је највећим делом на теме из позоришног, књижевнг и културног стваралаштва и базира се  на информативној, афирмативној и едукативној основи. Овај и овако конципиран часопис „Сусрети”, раскошног и разноврсног садржаја одиста оправдано заузима репрезентативну улогу и представља веродостојан, пресек домаће и светске сцене, како њеног сценског и списатељског, тако и теоријског сегмента. За кратко време свог излажења (само четири године) часопис „Сусрети”, био је и остао централни хроничар који настоји да окупи проверене вредности позоришта, књижевности и културе. Своју мисију је остваривао и остварује са великим успехом.

На крају,

„Сусрети” ће, колико год то буде могуће, излазити квартално (пролеће – лето – јесен – зима) и доносиће прилоге најзначајнијих савремених аутора из нашег региона, као и важних писаца из целог света – посебно књижевности оних народа које не познајемо најбоље. Надамо се да ћемо оправдати поверење аутора прилога у овом броју часописа и да ће сарадњу са нашим часописом наставити и у будућности. Жеља нам је, свакако, да придобијемо и нове ствараоце, како би наредни бројеви часописа „Сусрети” били још разноврснији и занимљивији.

Читајте „Сусрете”.

Јавите и својим пријатељима да постојимо.

Наравно, своје текстове, као и примедбе и сугестије можете доставити на адресу редакције.

Пише: Предраг НЕШОВИЋ

Фото: Дејан Ђурковић и Предраг Нешовић