Razgovor sa Žarkom Milenićem, urednikom Biltena 36. Pozorišnih/kazališnih Susreta

Žarko Milenić je međunardno umjetničko ime koje ne treba posebno predstavljati. No, praksa je da se u ovakvim prilikama navede da je on preko tri decenije pisac, autor preko trideset raznorodnih knjiga, petnaset drama od kojih su neke izvođene, prevodilac sa šest jezika i preko pedeset prevedenih knjiga, urednik, recenzent… I ove godine bio je u funkciji urednika Biltena XXXVI Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, urednik regionalnog časopisa za pozorište/kazalište, književnost i kulturu SUSRETI čiji je izdavač Vlada Brčko Distrikta BiH, te član i redakcije časopisa „Život“, koji je takođe promoviran na ovogodišnjih Suretima pozorišta/ kazališta u Brčkom.

Nije mala stvar urediti osam brojeva Biltena Susreta, jer to je mini- časopis koji izlazi svakoga dana i u njemu, po koncepciji, mora biti zabilježeno tekstom i fotografijom, sve ono što je karakteriziralo protekli dan Susreta, kako u takmičarskom, tako i u pratećem programu Festivala. Imam  osjećaj kao gledatelj i kao novinar koji piše za Bilten, tako da sam se za neke stvari u vezi predstava morao informisati „iz prve ruke“, imam osjećaj da je ove godine na Festivalu drame u Brčkom došlo sve ono najbolje što je ove godine u teatru napravljeno u Regionu?!

Jeste. Selektor Vlado Kerošević je izabrao sve ono što je najbolje, što je najkvalitetnije, on to prati, on je znalac u tome, tako da smo zadovoljni  izborom predstava na Suretima za ovu godinu.

Mnogi sa radošću i ljubopitljivošću uzimaju ovaj Bilten Susreta u ruke, bez obzira da li su dio redakcije ili osoba koja se želi pravilno informisati o Festivalu teatra u Brčkom, jer časopis jako kvalitetno izgleda; od idejnog rješenja naslovnice, prijeloma tekstova u njemu – naslov, podnaslov, tekst, fotografija, itd. Kako je Vama kao uredniku kad meilom dobijete jednu hrpu raznovrsnih tekstova i fotografija i sve to za svega nekoliko sati mora biti krajnje profesionalno dovedeno i posloženo u red, u  Bilten?

Ovdje je problem s tim, pošto glasilo Sureta Bilten izlazi svaki dan, ono mora u kratkom vremenskom roku biti gotovo, odštampano i kao takvo dostupno za širu javnost, za čitatelje, konzumente i sve one koji vole teatar, tako da se ovdje ne može govoriti o nekoj dubokoj i sveobuhvatnoj temeljitosti kao što je slučaj sa časopisom SUSRETI, gdje se ja spremam i radim na tome duže vrijeme. I to je problem, taj vremenski škripac u koji objektivno zapadamo, ali istinski nastojim kao urednik da sve bude propraćeno, novinarski i tematski uobličeno, profesionalno i objektivno sagledano.“

Čitav svijet je u globalizaciji i zahvaćen je za nas novim prilikama koje istovremeno traže brzinu, kvalitet, snagu, vještinu i istrajnost. Bosna i Hercegovina još nije u EU i NATO, ali jeste zahvaćena snažno tim procesima globalizacije, tim novim trendom kojega nije nimalo lagano pratiti i biti dio njega, ali druge alternative, po meni, mi kao društvo nemamo. Ovdje se radi o nametnutim visokim standardima i kriterijima, i opće je poznato da su u razvijenim kapitalističkim zemljama koje i dominiraju svijetom – mediji, pogotovo oni elektronski, industrija, čak i Susreti pozorišta kazališta u Brčkom u kulturološkom smislu, a zbog kvaliteta i kvaniteta postaju jedna vrsta brze i dinamične industrije i ne možemo ih svi pratiti s podjednakom snagom i umijećem, što je koncu i normalno za naše prilike?

Slažem se s tom konstatacijom, a često i mnogo putujem i mogu da razumijem i kompariram ovo o čemu govorite. Bilten izlazi uz svake Susrete, ja ga uređujem već 10 godina, tako da je naša ekipa saradnika već uhodana  i taj dio posla ide i odrađuje se bez problema, zastoja na relaciji urednik i članovi redakcije. Sreća je da se dugo i dobro poznajemo, bar veći dio redakcije, i da je to jedna profesionalna, odgovorna i respektabilna cjelina. Ja i ostali dajemo sve od sebe da se u tom kratkom vremenskom periodu, tako reći u vremenskom škripcu, uredi i objavi sve ono što je najbolje od tekstova koje dobijam.

Osim brčanskih novinara, za glasilo pišu neka od najrenomiranijih teatarskih imena u Regionu?

Da i drago mi je što organizatori pozivaju i ugledna imena iz svijeta teatra iz Regiona. Svi članovi redakcije Biltena imaju u ovom poslu dosta iskustva i naša komunikacija je zaista izvrsna.

Razgovarao: Suvad Alagić

Foto: Dejan Đurković