Prateći program Susreta: Knjiga “Lir, bivši kralj” – drama o raspadu zemlje

Tokom promocije knjige “Lir, bivši kralj” autora Žarka Milenića, izdate od strane Umjetničke akademije Istok Knjaževac prošle godine, prof. dr. Srđan Vukadinović je istakao da je ova drama nastala iz pera autora prije dvije i po decenije.

“Četiri vijeka dramatičara i pisca drugog milenijuma Vilijema Šekspira obilježavano je 2016. godine. Bio je to povod da se po ko zna koji put sagleda djelo ovog autora kroz poruke i ideje koje one šalje i to na veoma različit način. Te poruke i ideje su veoma aktuelne i žive bez obzira na to što su nastale prije četiri vijeka. Interesovanje za Šekspira je i tada bilo raznoliko. Neko je ta četiri vijeka Šekspira 2016. godine obilježio kroz predstave, drugi kroz dokumentarnu izložbu, treći kroz stručni ili naučni skup, a Žarko Milenić i pomenuta Akademija su to uradili kroz ovu knjigu. Ona pokušava da velike ideje ovog pisca i složene karaktere njegovih likova prilagodi današnjem vremenu. Zapravo da ih sagleda u jednoj modernoj vizuri što je prva i osnovna vrijednosti ove knjige”, naglasio je Vukadinović.

Žarko Milenić

Sam autor Milenić kazao je da mu je za ovu dramu nadahnuće bila poznata Šekspirova tragedija “Kralj Lir”, ističući da ju je pisao u ratno vrijeme, te da je tada na umu imao tadašnju aktuelnost, odnosno raspad Jugoslavije, što je isti motiv koji  se javlja u Šekspira kad dijeli svoje kraljevstvo svojim kćerima. Milenić ističe i da mu je od velikog značaja predstavljanje njegove drame u sklopu ovogodišnjih Susreta, u smislu da javnost sazna da nije samo prozni pisac, kritičar, da uređuje Bilten Susreta, već i da piše drame.

“Žao mi je što je malo njih izvedeno na pozornici, samo jedan dio od 15 drama koliko sam napisao. Nadam se da će ova drama imati odjeka i da će je neko postaviti na scenu”, dodao je Milenić.

Predrag Nešović, dramaturg, ovom prilikom je kazao da Milenićeva drama nije adaptacija Šekspira već da je autor iskoristio samo neke momente iz te tragedije.

“To je savremena drama o našoj stvarnosti. Zato sam u pogovoru dao naslov “Tragedija koja se smeje”. Zaista ta drama nam se smeje, šta nam se događa i šta nam se dogodilo mi to znamo ali ništa ne preduzimamo”, rekao je Nešović.

“Sve njegove drame mogu da se izvode u profesionalnim pozorištima, rame uz rame sa dramama Kovačevića, Imširovića, sa ovih prostora, ali i drugih autora”, naglasio je Nešović.

Piše: Sanita Jerković Ibrahimović

Foto: Dejan Đurković