Нешовић: Чаролија је завршена

„Бити савремен је, пре свега, питање храбрости јер не значи само способност за упрт поглед у мрак епохе, него и опажање светлости у том мраку …”

Ђорђо Агамбен, филозоф

Овогодишња позоришна чаролија Сусрети позоришта/казалишта Брчко Дистрикт вечерас спуста своју завесу. У прохладним новембарским данима и ове године љубитељи позоришта пратили су на свој начин особена, а препознатљива позоришна дешавања из Сарајева, Зенице, Тузле, Бања Луке, Загреба, Београда и Сомбора. Могли смо да упознамо кодове неког прошлог времена, времена од кога имамо што научити, да упознамо тај осебујни свет јединственог духа и културе, тај необични судар цивилизација, обичаја и култура, и на крају, вековног суживота на овим просторима, на коме нам и данас завиде нормални људи.

Чаролија Сусрети позоришта/казалишта – установљена је пре (само) четрдесет пет година са жељом и намером, да у осам новембарских дана домаћој публици приушти чари и лепоту позоришта у пуном смислу те речи. Данас с поносом можемо да кажемо да је оснивање Сусрета … био прави културни потез, да је врло позитивно изненадио и обрадовао позоришну публику у овом граду. Колико је публика прихватила овај фестивал говори и чињеница да је висока посеђеност свим представама.

Позоришни миље града Брчког и фестивалско дешавање ових новембарских дана, овако замишљено и конципирано, сигуран сам да хоће битно утицати, и на један посебан уметнички начин валоризовати културну баштину не само овог града, већ и целог Региона.

Влади Брчко Дистрикта припада организација ове чаролије, како по праву заслуга због баштињења обичаја и традиције, тако и по оствареној продукцији у посљедњих 35 година. Ако је Влада Брчко Дистрикта била покретач и продуцент ових позоришних Сусрета …, ако је отворила ту шкрињу препуну позоришне уметности, ако је ова чаролија настала и стасала, и много даље од Брчког позната, онда је право и логично да је и ове године организовала свој фестивал: 35–ти Сусрети позоришта/казалишта Брчко Дистрикт 2018.

Брчко ових дана није био само географија. Границе му нису уцртане ни у простору ни у времени. Брчко није историја већ трајање. Брчко је мозаик прошлости и садашњости. И није Брчко свој фестивалски идентитет створио само у оквиру својих границана, већ много шире и дуже и на север и на исток и на запад. Био је и јесте свет за себе, али и јесте и средиште позоришног света одакле се поклоницима и професији театра презентује на фестивалски начин један осебујан и посебан вид позоришног стваралаштва, стваран од настанка театра до данас, дакле од античке трагедије до данашње модерне драме.

Оно, што је сигурно, да су Сусрети … ухватили чврсто своје корене у културном миљеу града  Брчког и захваљујући пре свега организатору, публици, селектору и жирију који је награђивао предсатве и глумце искључиво сходно свом виђењу, без иједне тамне мрље на свом раду, што иначе прати већину фестивала.

Сусрети … су понос Брчког и пример како једна средина високо вреднује позориште. Кредо Сусрета … је: не бирати представе које се допадају селектору, афирмишу само оно што је његов укус, већ знањем и искуством бирати представе које ће публици пружити могућност да о суштинским питањима егзистенције размишља кроз пуноћу, лепоту различитих поетика, приступа позоришном изразу. Овогодишњи фестивал је проблематизовао појам савремености.

Ја знам да театар не може свет пробудити, али знам да театар може учинит да нам тај свет буде лепши, а живот угоднији. Верујем и знам да и публика верује да је позориште моћније од живота. Прича која нас се тиче!

Као позоришни стваралац, желим да изразим захвалност и поштовање оснивачу што предано негује Сусрете позоришта/казалишта, што их чува и уздиже као вредност по којој се Брчко истински потврђује као град. Само град који високо вреднује позоришну уметност и културу може да приређује својим грађанима и свим оним који као путници дођу, да уживају у величанственој ПОЗОРИШНОЈ ЧАРОЛИЈИ.

ЧЕСТИТАМ!

Пише: Предраг Нешовић

Фото: Дејан Ђурковић