Izvrsna muzika u predstavi “Jedvanosimsoboakalomistobo”

Jedvanosimsoboakalomistobo je pretposljednja predstava na ovogodišnjim Susretima, nastala u produkciji SARTR-a iz Sarajeva, u režiji Aleša Kurta, po tekstu Nejre Babić i Aleša Kurta. Riječ je o socijalno angažiranoj komediji, koja se bavi odlaskom velikog broja mladih iz Bosne i Hercegovine.

Kako su se ovogodišnji Susreti primakli svom kraju (sve predstave osim Osama: Kasaba u New Yorku su odigrane), možemo zaključiti da je ta tema, u svojim varijacijama, dominatna, a načini na koji je ta tema obrađivana dosta su raznovrsni, što je za Susrete i publiku svakako dobro.

Jedvanosimsoboakalomistobo je ansambl-predstava, u njoj nema klasičnih likova niti u klasičnom smislu shvatane radnje. Čitav ansambl igra veći broj likova koji se pojavljuju u različitim skečevima, vješto sklopljenih u jednu cjelinu. Istovremeno, često je dio ansambla koji u tom trenutku ne igra na sceni dio hora, koji je, dakako, parodija hora antičke grčke tragedije. Zanimljivo je da hor u toj inverziji, umjesto naroda predstavlja šalterske službenike koji stoje nasuprot narodu. Niz scena u kojima gledamo besmisao svakodnevne borbe sa svim onim preprekama (koji u predstavi uzimaju oblik radnika na šalterima), načinima dolaska do posla, Zlatana (Ibrahimovića) kao sliku jednog od rijetkih uspješnih potomaka bosanskih emigranata, koji je istovremeno saidovska fantazija Zapada o nama, tugu onih koji ostaju i mrvu nade da možda i nisu uzalud ostali, sve to u konačnici ne daje nikakav odgovor, već samo još jednom postavlja pitanje: ostati ili otići?

Ansambl koji čine Mirela Lambić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević, dobro se snalazi u ovoj predstavi, što im uveliko olakšavaju jednostavni kostim Melise Musić Ajkunić i scenografija Vedrana Hrustanovića. Muzika Damira Nevesinjca i Basheskije dobro korespondira sa ostalim elementima predstave, i uz muziku iz predstave Posljednja ljubav Hasana Kaimije glavni je konkuret za najbolju muziku na ovogodišnjim Susretima.

Piše: Elvis Ljajić

Foto: Dejan Đurković