U osnovi svakog čovjeka leži strah! Da li je strah veći nego ikada?!

Dobro poznati „Okrugli sto“ poslije predstave gdje imamo priliku da oči u oči porazgovaramo sa glumcima, nije održan, ali to ne znači da ne možemo podijeliti sa našom cijenjenom publikom utiske o predstavi koja je skoro tri sata odjekivala u brčanskom Domu kulture.

U vrijeme velikih promjena koje se osjete u svim porama života, kako na mikro tako i na makro polju, mijenja uveliko svijet i razmišljanja svakog od nas. Još od vremena grčkih filozofa koji su se bavili  pitanjem života, sreće, etike, straha i drugih životnih pitanja, pa do današnjih dana je itekako aktuelno. Aristotel, je govorio da je šreća u zlatnoj sredini… Kako zapravo doći do te sredine i tih odgovora, zašto na putu svakog čovjeka leži veliki strah, pa čak i od života. Da li je taj strah povezan sa strahom od smrti? U predstavi pod nazivom „Sedam strahova“ pojedinac nam otkriva svoje nemire, kroz šta prolazi i kako se suočava sa njima. Moglo se primjetiti da je kod glavnog glumca prisutna učmalost svakodnevnice, izgubljenost u sadašnjem trenutku koji ga čini nezainteresovanim za sopstveni život. Zatim, se kod glavnog glumca javljaju privatni problemi, pa sa spoljašnjom sredinom i na koncu gubitak osjećaja za realnim prostorim i vremenom. Moglo bi se metaforički reći da se iznad naših glava nalazi odjednom mnogo upitnika, ali tu i jesu pozorišni komadi koji nam mogu pomoći u našoj potrazi za odgovorima…

Šta je to što u čovjeku budi strah? To nam se pitanje nametnulo dok smo pomno pratili svaki minut ovog pozorišnog komada. Moglo bi se reći da je to intimna ispovijest autora i pisca Selvedina Avdića, jer je prikazan život među četiri zida prožete unutrašnjim mislima, sa svim mogućim problemimam od bračne zajednice pa do egzistencije. Uspon tehnologije, je učinio da smo u ovom „globalnom selu“ tako blizu, a zapravo nikada nismo bili dalji, što prouzrokuje istaknute strahove.

Svako vrijeme nosi svoje breme, pa i ovo doba 21. vijeka gdje je i više nego potrebno da se okrenemo prema sebi ali i da zaronimo u našu unutrašnjost. Kroz predstavu se provlači i pitanje smisla života, koja je naša uloga na ovom svijetu.

Vladeta Jerotić je na svojim iscrpnim predavanjima o strahu izjavio „Pokorni smo iz straha, poslušni iz ljubavi.“ Upravo je i to ključ koji otvara zaključan katanac, a po današnjem riječniku to je ta LOZINKA kojom se ulazi u sve probleme i nedaće – LJUBAV

Na kraju, da li nas strah čini slabim?! Odgovor pronađite u sebi …

Piše: Anđelka Đurić

Foto: Dejan Đurković