Tihomir Bijelić: Skupštinska inicijativa-proglasite susrete pozorišta/kazališta danom od kulture

Dolazi nam Godina Nova. Kako znam?, pitate se, a odgovor je jednostavno lak. Kada budete shvatili da ja znam mnogo više, ali šutim, shvatit ćete i kako sam došao do zaključka da dolazi Godina Nova (do trenutka zaključenja teksta nisam se mogao odlučiti gdje staviti veliko, a gdje malo slovo). Ne, vi koji mislite da sam do zaključka došao posredstvom kalendara moram vas razočarati. Kalendar nemam kod sebe. Stvarno kako kada nema pomagala pomoći sam sebi i odrediti nešto što je određeno zakonima. Jednostavno. Stavite se u položaj da odredite bitne datume u svom životu. Na osnovu njih određujemo sve ostale zakonitosti. Kako lijep izraz „zakonitosti“. Nije šija, ali je vrat, ali bitno je da je tu. Znači vraćamo se priči iz početka.

Odredite si neke datume. Nemojte samo da vas zavaraju blagdani, praznici i svetkovine. Na njih se ne obazirite i nemojte ih stavljati uz pojam zakonitosti. Razlog vam je, valjda, jasan. Dok je vijeća i čovjeka dotle će biti i datuma koji su danas bitniji od sutra. Uzmite zato datume koji uvijek počinju i završavaju u trenutku ispoljavanja preciznih događaja. Nova godina je uvijek na početku razdoblja svakog godina. 01. svibnja je uvijek datum kada se rad i nerad spajaju. Čudo. Rad i nerad pa zajedno. Kako? Vrlo jednostavno. Josip je bio radnik, a oni su drugi slaveći rad napravili neradni dan. Tako se rad i nerad spojiše na izletištima. Jedni rade – vrte ražanj i drugi ne rade jer se tog dana ne radi.

Recimo ako se vežete datumom rođenja, taj ćete datum uvijek pamtiti i slaviti. Prvo slavite ga zato što ste stariji još jednu godinu. Drugo slavite jer ste rođeni na taj dan u godini. Svi drugi datumi su tu da vas upozore na neki događaj. Katolici i pravoslavci znaju da je Božić uvijek zimi, osim ako nam se klima totalno ne promijeni i znaju da ovaj blagdan je na okončanju (Katolici), odnosno početku (Pravoslavci) kalendarske godine. I teško da će se nešto promijeniti. Isto je s Uskrsom/Vaskrsom. Ovaj blagdan dolazi s proljećem. Kod Muslimana je malo teže odrediti se po vjerskim blagdanima, jer Bajram ne dolazi u matematičkoj formuli stvaranja kalendarskog mjeseca. Podsjećanja radi napominjem da sve ovisi od sunčeva i mjesečeva dana.

Kako odrediti sadašnji trenutak u globalnoj svjetskoj eri satkane od povijesnih činjenica. Tu su zato Susreti pozorišta/kazališta. Ona uvijek dođu u jesen. Zato je datum Susreta kazališta/pozorišta vrlo jednostavno odrediti. Dolaze u jesen, u XI mjesecu (novembar/studeni) i za sve je ISTI dan. Jedini PRAZNIK kojeg svi štuju (poštuju). Oprostite – ne svi. Opet je bilo sjedala koja su prazna.

Piše: Tihomir Bijelić

Foto: Freepik