Laureati i Susreti pozorišta / kazališta

Pozorišno / kazališna Susretanja u Brčkom su započela 1974. godine s namjerom da budu mjesto festivalskog okupljanja pozorišnih kuća, predstava, autora i drugih protagonista, prvih godina iz Bosne i Hercegovine, a kasnije i iz regiona koji obuhvata južnoslovenski prostor. U četrdesetpetogodišnjem  egzistiranju (1974 – 2018) održano je trideset i pet pozorišnih / kazališnih Susreta, budući da od 1991. do 2001.godine isti nisu organizovani zbog dekonstrukcije i dehumanizacije južnoslovenskog društva, kada je teatarska umjetnost morala ustupiti mjesto nasilju i razaranju.

Od prvog do sedamnaestog, Festival je nosio naziv Susreti profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine i to su Susreti kontinuiteta. Osamnaesti Festival koji je organizovan u predvečerje razarajućih dešavanja, 1991.godine, nosio je naziv „Revija profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine“. Poslije pauze od desetak godina 2002. godine su organizovani obnovljeni, od tada pa do 2018. godine i dalje Susreti pozorišta / kazališta Bosne i Hercegovine. I prvi Susreti iz ove razvojne faze su Susreti obnove kontinuiteta, dok su od početka druge decenije trećeg milenijuma Susreta – to Susreti kvaliteta.

Susreti u Brčkom su festival takmičarskog karaktera gdje se dodjeljivalo i dodjeljuje mnoštvo nagrada za najbolju predstavu i protagoniste u pojedinim segmentima teatarskog bića. Nagrade su dodjeljivali razni žiriji, od onoga publike, preko novinarskog i žirija amaterskog pozorišta „Vaso Pelagić“ do stručnog žirija.

Osnovna koncepcijska značajka Festivala bazirana je na domaćem tekstu, odnosno tekstu pisanom na jednom od jezika južnoslovenskog jezičkog područja koji svi razumiju i za koje ne treba prevodilac, a koji su se u Bosni i Hercegovini prije devedesetih godina nazivao srpsko-hrvatski/hrvatsko-srpski, a od Dejtonskog Ustava (1996)  bosanski, hrvatski i srpski jezik. Par predstava koje su izvedene na prvim Susretima, kao i na Reviji profesionalnih pozorišta BiH su bila djela stranih autora.

Pored zvaničnog programa na Festivalu se u okviru pratećih programa prezentiraju i veoma zanimljivi sadržaji koji plijene posebnu pažnju. U okviru pratećih programa od XXV do XXXV Susreta učestvovali su svi najznačajniji živi dramski stvaraoci (pisci, reditelji, glumci) sa južnoslovenskog prostora.

U toku 45 godina trajanja Susreta pozorišta / kazališta u Brčkom šesdeset i pet predstava je „osvajalo“ festival krunišući to nagradama  prvonagrađene predstave, bilo po odluci stručnog žirija ili žirija publike, odnosno od 2007. godine i nagradom Grand prix za najbolju predstavu u cjelini. Svaka od tih nagrada i predstava je na svoj specifičan u (ne)upečatljiv način obilježila festivalsko Susrijetanje. Snažno su sve profilisale Susrete pozorišta / kazališta na način što su ga, pet godina manje od pola vijeka, činile i čine jednim  od najznačajnijih teatarskih prepoznatljivosti u regionu.

Nužno, ne mora da je predstava koja je pobjednička na Festivalu i obilježila isti.  Ali, nagrade se pamte, a dobra predstava ostaje da živi i mimo nekakvih pravila koja bi eventualno mogla da obilježi misiju festivalskog dešavanja. Mnoge predstave i protagonisti koji nisu bili laureati Susreta se na isi način pamte u sjećanju festivalskih posjetilaca.

Sve to čini da poetika koju Susreti nose, vizija, duh i energija koja se stvara između pozorišnih poslenika i brojne festivalske publike opravdava reputaciju jednog od najznačajnijih festivala u južnoslovenskom ambijentu.

Pišu: Srđan Vukadinović i Jakov Amidžić

Foto: Dejan Đurković