Razgovor sa glumcem Draženom Pavlovićem

Glumci Narodnog pozorišta Tuzla posljednji put su na tekst Derviša Sušića igrali prije 30 godina. Tri decenije poslije pred brčanskom publikom su igrali predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, po Sušićevom tekstu.

Ja sam u malo čudnim okolnostima “uletio” u ovu predstavu tako da sam dobar dio procesa, nažalost, propustio ali sam se trudio da sve informacije nadoknadim. Premijera ove predstave bila je u Tuzli prije 30 godina i mi smo je sada, nadam  se, dobro i lijepo postavili. Tekst je super. Ja sam u srednjoj školi imao priliku da se susretnem sa Dervišom Sušićem. To se na taj mladi mozak i nije nekako primilo koliko je sada. Vjerovatno zbog dubljeg analiziranja i pokušaja da se tekst bolje razumije.

Čini mi se da je publika prilično dobro prihvatila ono što ste iznijeli na sceni. Šta Vi o tome mislite?

Jeste. Vjerovatno zato što i taj tekst ima duše. Ako i glumci imaju duše, redatelj i dramaturg, a svi smo očito imali duše pa smo uspjeli da to što je Sušić napisao prenesemo na publiku. Vjerovatno zato i reakcija publike bude ovakva kakva je bila večeras u Brčkom.

Recite mi ko je zapravo Tale, lik kojeg Vi igrate u predstavi?

Tale je veoma zanimljiv lik. Komplikovan ali zanimljiv lik koji se nalazi u raznim situacijama. Prošao je puno u životu, od batina koje je on primao, batina koje je on davao, životnih situacija koje su apsurdne. Ima nevjerovatno životno iskustvo  da je u jednom trenutku našao mir sam sa sobom. Pronicljiv je, jako dobro opaža stvari oko sebe i analizira dobro situaciju. Lukav je, snalažljiv. Uživao sam maksimalno.

Ipak, koliko god ga drugi smatrali budalinom on je do kraja ostao vjeran prijatelj Hasana Kaimije.

Jeste, to je zanimljiva crta koju bih poželio da više ljudi privatno ima. Nažalost u ljudima se na čudan način gubi u zadnje vrijeme, vjerovatno zbog turbo tehnologija. On je lojalan a i Kaimija je prema njemu. Zaista su dobri drugovi koji se jako dobro razumiju. Ako u životu imaš dva takva prijatelja sretan si čovjek.

U vrijeme nekih novih kadija, aga i begova koliko je potrebno da imamo nekog Kaimiju ili prijatelja Taleta?

Ja mislim da od svih likova koje smo večeras vidjeli u stvarnom svijetu možda jedino Kaimije nemamo. Po tome je taj lik i zanimljiv. To je moj lični stav koji sam stekao i kroz rad na predstavi. Postoje i kadije, Frenk Hasan-aga sigurno negdje postoji ali Kaimije nema. Ili se krije. A ako se krije onda nije Kaimija.

Kakvo je Vaše viđenje predstave, nakon što ste je igrali pred brčanskom publikom?

Uzbudljiva predstava koja je oživjela tekst koji je u pozorišnom smislu bio pao u zaborav.  Imati ovo na sceni, u ovoj dramatizaciji i ovoj formi je veliko blago. Treba to igrati!

Razgovarala: Alma Kajević

Foto: Dejan Đurković