Osme večeri Susreta “Zvezdara Teatar” iz Beograda i predstava “Osama – Kasaba u Njujorku”

Osme večeri Pozorišnih susreta / kazališta BiH u Brčkom, publici će se predstaviti glumački ansambl “Zvezdara Teatra” iz Beograda koji će odigrati predstavu “Osama – Kasaba u Njujorku”, rađenu po tekstu Vladimira Kecmanovića, a u režiji Darka Bajića.

Pripovjedač ove potresne priče, stari musliman iz Bosne, ispovijeda svoj život nekadašnjem zemljaku s kojim se susreo u Americi, gde je dospio poslije ratova i raspada Jugoslavije. Njegova priča o moćnicima i žrtvama jednog do juče mirnog i sređenog svijeta, o Muratovom sinu Baji koji se u pomračenju uma poistovjećuje sa Osamom bin Ladenom, kao da priziva povijest o Ćamilu i Džem-sultanu, samo na ovim prostorima i u skorašnje vrijme, u ovdašnjoj „prokletoj avliji“.

Živopisnim bosanskim govorom, prepoznatljivim stilom sa jezgrovitim i isječenim rečenicama, Kecmanović gradi nezaboravne likove mještana, ratnih profitera, dođoša i porobljivača, džihadista i sforovaca, novih silnika i starih porodica koje je rat razorio, i potvrđuje svoje visoko mjesto u savremenoj srpskoj književnosti.

Izvor teksta i foto: zvezdarateatar.rs