Treće večeri Susreta Narodno pozorište Sombor izvodi predstavu “Kad bi Sombor bio Holivud”

Treće večeri Pozorišnih susreta BiH u Brčkom (17. novembra, 2018. godine) na sceni Doma kulture nastupiće glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor izvodeći predstavu “Kad bi Sombor bio Holivud”. Riječ je o autorskom projektu reditelja Kokana Mladenovića inspirisanom istoimenom dramom Radoslava Zlatana Dorića.

To je bajkovita priča o Ernestu Bošnjaku, somborskom sanjaru i prvom jugoslovenskom sineasti koji je početkom 20. vijeka od Sombora želio da napravi Holivud. On je 1906. godine otvorio prvi bioskop u Somboru, a prije 106 godina snimio je svoj prvi dokumentarni film. Ideja Kokana Mladenovića da predstava bude odigrana kao nijemi film iz Ernestovog vremena, djeluje neobično u početku, ali nakon predstave stiče se utisak da jedino bez riječi može da bude ispričana ova priča.

U predstavi igraju Ivana V. Jovanović, Minja Peković, Milijana Makević, Vanja Nenadić, Dragana Šuša, Danica Grubački, Marko Marković, David Tasić Daf, Branislav Jerković, Nemanja Bakić, Aleksandar Vučković. U predstavi učestvuju i muzičari Irena Popović Dragović i Nikola Dragović.

Izvor: Internet