Vukadinović o scenskom perfekcionizmu Anje Šovagović

Hrvatska i južnoslovenska kazališna, filmska i televizijska glumica Anja Šovagović je rođena 1963. godine u Zagrebu. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1985.godine, u klasi profesora Tomislava Durbešića, s ulogom Laure Lenbach u drami «U agoniji» Miroslava Krleže. Profesionalnu glumačku karijeru započinje u Glumačkoj družini «Histrion». Stalna je članica Dramskog kazališta «Gavela» od 1986. godine. Pored svoga matičnog kazališta gostovala je i u produkcijama drugih kazališta u Hrvatskoj, a prije svih HNK Zagreb, HNK Split, Zagrebačkog kazališta mladih, Teatra &TD, i drugima.

Odigrala je više od 50 glavnih uloga u kazalištu i preko 40 uloga na filmu i televiziji. Kao glumica je sudjelovala na mnogim svjetskim kazališnim i filmskim festivalima. Dobitnik je više od 30 nagrada za kazališnu i filmsku umjetnost.

Pored karijere dramske umjetnice na kazališnim scenama, kao i filmskim i televizijskim ekranima Anja Šovagović ostvaruje značajnu aktivnost u glazbenoj i spisateljskoj djelatnosti. Kako pored dramske naobrazbe ima i onu glazbenu institucionalnu Anja Šovagović sudjeluje kao izvođač na brojnim festivalima zabavne glazbe, a snimila je i samostalni CD s obradama slavonskih narodnih pjesama pod nazivom «Ko će mi zabranit». Što se tiče spisateljske djelatnosti Anja Šovagović je objavila dvije knjige («Divlja sloboda» i «Kad se ima kome dati»). Druga knjiga se tiče kazališnih eseja i autobiografskih zapisa. Redovni je suradnik časopisa «Kazalište».

Kada su u pitanju uloge u kazalištu Anja Šovagović je u nekim od navedenih kazališta igrala zaista široki repertoar. Tu su djela hrvatskih i južnoslovenskih autora kao što su: Elvis Bošnjak („Nosi nas rijeka“), Miro Gavran („Kreontova Antigiona“), Dušan Jovanović („Viktor ili Dan mladosti“), Lada Kaštelan („Prije sna“), Miroslav Krleža („Leda“  i „Latinovicz“), Ranko Marinković („Glorija“), Filip Šovagović („Ptičice) i mnogi drugi.

Mnogo više uloga Anja Šovagović je ostvarila u djelima klasika čiji su neki od autora: Bertold Brecht („Opera za tri groša“), Georg Bihner („Dantonova smrt“), Dostojevski („Zločin i kazna“), Karlo Goldoni („Trilogija o ljetovanju“), Maksim Gorki („Djeca sunca“), Henrik Ibsen („Stupovi društva“), Molijer („Umišljeni bolesnik“), Slavomir Mrožek („Tango“), Vilijem Šekspir („Na tri kralja“ i „Kralj Lir“), Gogolj („Revizor“), Tenesi Vilijams („Mačka na vrućem limenom krovu“ i „Orfej silazi“) i mnogi drugi.

Režije komada u kojima je igrala Anja Šovagović potpisuju pored ostalih i: Roberto Ćuli, Krešimir Dolenčić, Joško Juvančić, Paolo Mađeli, Eduard Miler, Dino Radojević, Kosta Spajić, Petar Veček i drugi.

U kazališnim predstavama u kojima je igrala Anja Šovagović uloge su imali i najznačajniji predstavnici hrvatskog i južnoslovenskog glumišta kao što su: Helena Buljan, Boris Buzančić, Vanja Drah, Bojana Vejzović Gregurić, Pero Kvrgić, Ksenija Marinković, Josip Maroti, Vili Matula, Sven Medvešček, Mustafa Nadarević, Ksenija Pajić, Žarko Potočnjak,, Boris Svrtan, Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Ivica Vidović, Zlatko Vitez, Željko Vukmirica i drugi.

Značajan je i angažman Anje Šovagović u bosanskohercegovačkom kazališnom sistemu i to onom festivalskom dijelu. Za Susrete pozorišta / kazališta je posebno značajno njeno učešće na ovom Festivalu 2011.godine, kada je igrajući ulogu Seke u komadu Elvisa Bošnjaka „Nosi nas rijeka“ osvojila „Grand-prix“ Festivala kao najbolja glumica po ocjeni stručnog žirija.

Jako puno učešća Anja Šovagović ima i na festivalu MESS u Sarajevu. Bila je tamo sa predstavama „Sirano de Beržerak“ (HNK Zagreb-1984), i iste godine „Oženih se vješticom“(SKC Zagreb), zatim „Figarova ženidba“ („Gavela“ – 1987), „Leda“ („Gavela“-1988), „Feničanke“ (Kazalište „Marin Držić“ Dubrovnik – 1988), „Opera za tri groša“ (HNK Split – 1990), „Trilogija o ljetovanju“ (HNK Split- 1991), „Tri sestre“ (ZKM – 1997)  i „Mjesec dana na selu“ („Gavela“ – 1998).

Pored dva pomenuta festivala učestvovala je Anja Šovagović sa predstavama u kojima je kreirala glumačke role i na Danima Matice hrvatske u Mostaru („Latinovicz“- „Gavela“ – 2004)  i Tuzlanskim pozorišnim danima („Prije sna“ – „Gavela“ – 2005).

Sa svojim kreacijama na festivalima koji se organizuju u Bosni i Hecegovini, Anja Šovagović je i neizostavni dio ovog kazališnog sistema.

Cjelokupna djelatna aktivnost Anje Šovagović kao kazališne i filmske glumice, i kao glazbenice i spisateljice sa zavidnim nivoom postignuća, pokazuje da je riječ o dramskoj heroini koja suvereno vlada i dominira scenskim prostorom. Sasvim je svejedno za nju da li je u pitanju kazališni, filmski ili glazbeni prostor, odnosno spisateljski. U svakom od njih Anja Šovagović razvija profesionalne i lične kvalitete koje uzdiže do nivoa perfekcionizma. Sa njom kao dramskom heroinom sazrijeva i gledatelj i slušatelj. Ali, taj proces sazrijevanja nikada ne prestaje. Naprotiv uzdiže se svakim novim stvaralačkim činom Anje Šovagović do scenske dominantnosti koja suvereno vlada kreativnim potencijalom i aktivnim sudioništvom u projektu.

Piše: Srdjan Vukadinović