Publika ovaj festival ocijenila kao jedan od najboljih

Ovogodišnji festival kazališta u Brčkom publika je ocijenila kao jedan od najboljih u proteklih nekoliko godina. Selektor Almir Bašović izabrao je zanimljive predstave, prožete humorom, u kojima se servira naša svakodnevica.

Prve četiri predstave, o kojima smo ranije pisali, uglavnom su, nakon gledanja, pokupile sve pozitivne komentare publike. To se ne može reći i za druge četiri. O njima smo dobili oprečne kometare.

Čini se da je najmanje komplimenata dobio koprodukcijski ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor za predstavu Dušana Kovačevića “Sabirni centar”. Ovaj ansambl je imao dva peha. Igrali su vrlo popularni Kovačevićev tekst po kojem je snimljen i kultni istoimeni film pa je većina publike poredila film i predstavu. S druge strane, Krajišnici su nastupali odmah nakon savršene igre Zvezdara teatra iz Beograda, pa je publika pravila poređenje nastupa u tim dvjema predstavama. Vjerojatno je to bio razlog što je nekoliko gledatelja napustilo samu predstavu prije kraja. Jedna gospođa je vrlo hrabro i grubo prokomentirala: “Ovo je kao da sam gledala neku amatersku dramsku trupu. Ono sinoć je bila predstava”. Sličan negativan komentar dala nam je i jedna studentica: “Pogriješili su što su izabrali da igraju Dušana Kovačevića, i to pogotovo što je taj tekst prikazan u filmu. A radnja prenesena u Banja Luku isto mi nije bila baš zanimljiva”. S druge strane, jedan kolega pak pohvalio to prenošenje radnje u Banja Luku a igranje predstave je ocijenio kao vrlo zanimljivo.

“Ustav Republike Hrvatske”, u izvedbi Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba, što je i očekivano, pobrao je maksimalne ovacije publike. Jednako kao i “Hipnoza jedne ljubavi” Zvezdara Teatra. Ali mi smo uspjeli zabilježiti i jedno negodovanje jednog gledatelja koji se osjećao uvrijeđeno i smatra da su Hrvati kao narod neopravdano ismijani u predstavi. Međutim takav komentar je zaista bio izolirani slučaj. Nekoliko naših sugovornika po izlasku iz dvorane su izražavali oduševljenje predstavom. “U početku sam bio malo zbunjen. Nije mi bilo jasno koga će ismijati. Bojao sam se da ne odu u uvrede nekoga. Ali već od pola predstave sam razumio da su ljudi posve realno ismijali sve nas na ovom jugoslovenskom području. Glumci su bili izvrsni, tu se nema šta reći, pravi profesionalci”, ispričao nam je jedan stariji gospodin nakon gledanja predstave.

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” imala je sličan peh kao i “Sabirni centar” iz Banja Luke. Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara nastupio je nakon “Kerempuha”, kojeg je publika večer prije ocijelila savršenim ocjenama i podigla ljestvicu u kriterijima. S druge strane, igrali su mnogo izvođenu predstavu od skoro svih kazališta u region, pa je onda bilo teško pokazati značajno drugačiju varijantu “Amleta”. I treći problem im je bilo trajanje predstave, koje je bilo preko dva sata. Tu su dobili najviše negativnih komentara. Ipak imali su i komplimente.

Narodno pozorište Zenica je završilo natjecateljski repertoar ovogodišnjeg festival izvedbom predstave “Moja fabrika”. I kod njih su bile podijeljene reakcije publike. Svi sugovornici koji su željeli išta prokomentirati nakon gledanja te predstave ocijenili su samu igru ansambla kao fantastičnu, ali nekoliko njih je prokometiralo d aim se tema nije dojmila. “Priča im je previše lokalna. Ona se tiče samo Zenice i Zeničana. Nama ne govori nešto puno osim par informacija o Zenici koje do sada nisam znala”, prokometirala je jedna gospođa. Sličnog stave je bio I jedan mladić: “Pa oni zapravo nisu ni imalu neku radnju. To je više ličilo na neki dokumentarni film. Ništa posebno. Jedino mi se svidjelo kako su glumci izvrsno odigrali. Oni su me jedino zadržali do kraja predstave.”

I sada kada smo odgledali svih osam predstava ovogodišnje festivalske ponude u Brčkom, i kada samo za sve njih čuli komentare publike, možemo zaključiti da su kao najbolje ocijenjene predstave “Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 iz sarajeva, “Hipnoza jedne ljubavi” Zvezdara teatra iz Beograda i “Ustav Republike Hrvatske” Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Hoće li sličnog ili istog mišljenja biti i žiri ostaje da vidimo.

Piše: Mario Ivkić