Tihomir Bijelić/Komentar: OBIČNO PADA SNIJEG

Obično pada snijeg. Obično. Ovaj puta snijega nema. Kažu, osjeti se miris iz dalekih krajeva. Možda ga bude i kod nas. Možda ga ne bude. Tko će znati. Snijeg je kao sutrašnji dan. Znamo da će doći. Sutra uvijek dolazi sutra. Vrijeme. Sutra. Vrijeme. Snijeg. Vrijeme. Susreti kazališa/pozorišta. I uvijek sutra. Doći će. I ulazi jučer i danas. Bilo je jučer. Bit će i danas. Bit će i sutra. Samo snijeg dolazi sutra. To sutra može biti i danas. Sve ovisi od njih, ljudi koji se zovu meteorolozi. I oni su mogli biti glumci. Kako? Jednostavno. Kada ste ih čuli da se ispričavaju za pogrešnu prognozu. Nikada. Kao i glumci. Istina ovi drugi glume likove. Meteorolozi glume sebe. I vrijeme.

Obično pada snijeg. Kada? Niti danas, niti jučer, niti sutra. Kada? Sada. U vremenu ovom. Zato čekamo. Za predstavu znamo. Dolazi u pola osam PM. Čini li vam se da su i gledatelji lepršave pahulje. Red njih na jednim vratima. Red na drugim vratima. Istina ove su pahulje puno ljepše. U bojama su. Plave. Žute. Zelene. Crvene. Ljubičaste… Pola metra tamo. Pola metra ovamo. Poneke su ljutite. Poneke sretne. Poneke tužne. Ima ih i na čekanju. Čekaju. Vrijeme. Jučer. Danas. Sutra. Sada. I znaju da je ovo njihovo vrijeme. Čekaju. Nestrpljivo. Čekaju.

Obično pada snijeg. Napolju je hladno. Unutra je toplo. Kažu da je večeras bolje nego sinoć, a sutra… Sutra bolje nego jučer. A jučer… Napolju je hladno. A oni. Igraju se. Tako je toplije. A snijega još nema. Bit će. Kažu da dolazi. Meteorolozi. A polije idu na čaj. Oni koji ne prođu vrata. Neki piju vruće prokuhano vino. Ništa bolje. Vino ih grije. Čaj ih grije. Bijelog snijega još nema. I dalje lepršaju pahulje raznih boja. I šume. Šume kao da pada snijeg. Sreću se pahulje koje se nisu vidjele posljednjih godinu dana.

I onda uđu. Pa izađu. Pa uđu. Predstava im dobra, ali zašto… nije bilo više žara među glumcima. Onim pravim glumcima. Napolju je hladno. I već se razmišlja o odlasku kući. Kako će na hladnoću. I zato im nedostaje žar predstave. Ponijeli bi ga sa sobom. Do kuće. Neka se žari i pali. Neka i sutra bude žara. Obično pada snijeg. Sada ga nema. Bit će ga. Sutra. Sutra. Kada dođe sutra. Čeka me vino i čaj i misao na sutra. Obično pada snijeg.

Piše: Tihomir Bijelić

Foto: Dejan Đurković