Predstavljena “Umjetnička eksplozija duha” Nikole Šimića Tonina

“Umjetnička eksplozija duha”, 36 naslov Nikole Šimića Tonina i treća knjiga u kojoj se bavi kritikama i osvrtima, predstavljena je u okviru Pratećeg programa 35. Susreta pozorišta u Brčkom.

Pjesnik, pripovjedač, putopisac, romanopisac, dramski pisac i pisac za djecu Nikola Šimić Tonin u svojoj Umjetničkoj eksploziji duha kroz tri cjeline  obuhvata pozorišne, filmske i muzičke oglede, osvrte i kritike.

“Kako sarađujem sa većim brojem časopisa, posebno sa ′Zadarskim listom′, osjetila se potreba da neko donese prikaz o pozorišnim predstavama, filmu i muzici. U početku sam sumnjičavo prišao, ali posvećujući se više tome angažovao sam krug mladih ljudi koji su imali dio znanja, ali ne i prostor za objavljivanje. Uspjeli smo udruženim snagama uz analizu drugih kako rade, jer nije sramota reći da nešto ne znaš. Iz toga je proizašao i jedan moj aforizam – Kada vidim koliko toga znam nije me sramota reći da nešto ne znam. Imao sam sreću upoznati i profesora Srđana Vukadinovića, a ako kod njega nešto nisam našao onda sam istraživao dalje u regionu. Kada njega upoznamo lakše možemo spoznati i druge”, kazao je predstavljajući svoje djelo Nikola Šimić Tonin.

Recenziju za knjigu pisali su Žarko Milenić i Predrag Nešović. Milenić ističe da je u slučaju Šimićevih pozorišnih kritika primjetno da se one u prvom dijelu odnose na predstave koje su izvedene u Zadru i okolini, te na umjetnike koje Tonin jako dobro poznaje, s obzirom da i sam živi i radi u Zadru, ali unatoč tome ostaje objektivan.

“Osim domaćih Šimić Tonin analizira i predstave koje su gostovale u Zadru. Pisao je i o predstavama koje je imao priliku pogledati na regionalnom festivalu Susreti pozorišta u Brčkom, na kojem je gostovao kao dežurni kritičar 2017. godine. U tim kritikama uočljivo je autorovo izvrsno poznavanje pozorišta, a analiza koja zahvata ono najvažnije za pojedine predstave data je u tekstovima koji nisu ni dugački ni zamorni. Autor je beskompromisan, nema namjeru ulagivati se i ne biti objektivan i u tom pogledu ostaje dosljedan”, stoji između ostalog u recenziji koju potpisuje Žarko Milenić.

Osnovni cilj autora jeste da kroz tekstove o pozorištu, filmu i muzici objašnjava, podučava i polemizira sa čitaocem. Tako i sam čitalac ima zadatak da uspostavi dijalog sa knjigom čineći je boljom, otvorenijom i nadasve kvalitetnijom, smatra recenzent Predrag Nešović.

“Jedino takav međusobno čvrst odnos može donijeti nove ideje, poglede i razmišljanja o svijetu u kojem živimo. U ovoj knjizi sabrani su kritički prikazi tokom posljednjih godina koje je autor redovno objavljivao na portalima i u kulturnim rubrikama listova i časopisa. Oni nužno nose karakter neposrednih impresija jer su pisani u posebnim okolnostima, od trke sa vremenom do borbe da dobije prostor za objavljivanje. To nikako nije potisnulo potrebu da bude kritičniji, sve u cilju kreiranja umjetničke budućnosti sredine u kojoj autor živi i o kojoj neprestano razmišlja”, kaže Nešović.

Završnica knjige “Za sva vrimena trag u beskraju”, posvećena Oliveru Dragojeviću, okarakterisala je i samog  autora, ističe Nešović. Zaključuje da taj trag treba da bude novi korak te da iza ove dođe neka nova knjiga kritika i ogleda.

Piše: Alma Kajević

Foto: Dejan Đurković