JOCO JE JEDNA ISKRENA DUŠA – Intervju sa glumcem Ivanom Skokom

U ovoj predstavi glumite Jocu. Kakav je Joco lik?

Sve je odigrano onako kako je i napisano, kako je redatelj zamislio. Išlo se po njegovim uputama. Joco je jedna iskrena duša koja bude izdana. Njegov otac završi u zatvoru ni kriv, ni dužan. On goni neku pravdu, a cijelo selo se okrenulo protiv njega i njegovog oca zbog novaca. Tako da to nije ništa posebno teško bilo za prikazati jer toga u našem društvu ima. To nije ništa bilo strano da sam morao nešto istraživati.

Ovaj tekst je i danas aktuelan. Politička komedija koja se može odnositi i na današnjicu.

Jako aktualan i mislim da će još dosta vremena biti aktualan, na žalost u društvu u kojem živimo. Meni je drag i dosta humorističan, pošto mi je poznato podneblje odakle je proizašao taj govor. Sretan sam što sam imao priliku igrati u ovom komadu.

Na sceni Vas je puno, a i rekviziti su Vam interesantni, burad koju ste koristili.

To je ideja redatelja. Burad predstavlja guvno gdje se svi u selu okupljaju i planira se, razglaba o nekim stvarima. A u ekipi nas ima dosta, što glumaca, što tehnike, i tri gospođe iz Kulturno-umjetničkog društva u Mostaru. Šareni smo što se toga tiče.

Vrlo ste mlad glumac, a i često ste na našim Susretima. Koliko puta ste bili u Brčkom?

Ovo mi je treći put da sam ovdje. Prvi put sam bio prije tri ili četiri godine sa predstavom „Chick lit“, zatim smo dolazili s „Mrtvim ribama“, u kooprodukciji s Narodnim pozorištem u Zenici i Narodnim pozorištem u Mostaru. I sada HNK Mostar ponovo gostuje u Brčkom.

Kakva je danas sitacuja s Vašom matičnom kućom?

Bila je jako teška situacija prije nego što sam ja došao, prije mog vakta, kako mi kažemo. Otkako sam ja u kazalištu, i otkako je novi direktor, stvari idu na bolje. Puno radimo, produciramo puno predstava. Uvijek ima onoga da zakon i vlast mogu podržati kulturu, ali je ne podržavaju. Ipak se trudimo, imamo dosta entuzijazma.

Iako je ovo komedija, ne bi se reklo da izaziva puno smijeha. Da li je to i bila namjera?

Nije bila namjera, možda je tako zato što je ovaj govor iskrivljen, bliži govoru u Hercegovini. Možda je zato smješnija dolje nego ovdje. Zašto nije bila večeras, to ne znam, možda je do publike. Ali nismo išli na čistu komediju već da priča bude ispričana.

Kako biste ocijenili reakciju publike večeras u Brčkom?

Dobra je. Malo nas je iznenadila jer obično na ovoj predstavi imamo dosta smijeha. Ali ovakva reakcija možda i nije loša stvar.

Na čemu trenutno radite?

Zadnje što smo radili u kazalištu bilo je s Borom Stjepanovićem „Noć tribada“. Sada je u planu novi projekat. Trenutno s kolegama u Narodnom pozorištu u Mostaru radim na jednoj novoj predstavi. 

Razgovarala: Sanita Jerković Ibrahimović